P.I.H.S. Gent gaat interactief met mimio!

P.I.H.S. richt klassen in met interactieve MimioTeach bar en maakt zo hun klassen interactief zonder hun portemonnee te legen

Mimio trusted partner

PIHS investeert budgetvriendelijk in interactieve whiteboards

Het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen (PIHS) werkte samen met IT1 voor de installatie van whiteboards en projectoren in de klassen, gecombineerd met mimio, technologie die de gewone whiteboards interactief maakt. De lesgevers kunnen hun lessen nu veel aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld door webpagina’s en filmpjes te projecteren.

IT1 installeerde bij het PIHS een vijftal in de hoogte verstelbare whiteboards met vijf vlakken, ultra short-throw projectoren van Epson en Mimio Teach bars. De installatie is een budgetvriendelijk alternatief voor digitale borden: het maakt gewone whiteboards interactief.

Van krijt naar digitaal

“We werkten vroeger nog met klassieke, groene krijtborden”, verklaart Anja Dezillie, lesgever toegepaste chemie aan het PIHS. “Als vooruitstrevende school wilden we echter ook meer digitaal gaan werken. Echte smartboards kan je bedienen met je vingers, net zoals het scherm van een tablet of smartphone. Dat is natuurlijk wel handig maar dergelijke borden zijn een pak duurder dan de oplossing die wij hebben gekozen. Het is trouwens vaak ook erg praktisch dat je op de whiteboards gewoon met stiften kan schrijven, bijvoorbeeld voor een invuloefening die je digitaal projecteert.”

Het PIHS kwam bij IT1 terecht via het raamcontract met de provincie Oost-Vlaanderen. Binnen dat raamcontract had IT1 eerder ook al ICT-materiaal geleverd voor de school. De dienst ICT van de provincie Oost-Vlaanderen, die beslist over de budgetten, stelde de oplossing met de Mimio-borden voor. IT1 overlegde met de school over de timing en voerde de installatie uit tijdens een schoolvakantie. Dat gebeurde zonder problemen, zodat de lessen niet werden gestoord door het weghalen van de oude borden en het plaatsen van de nieuwe. Kort na de plaatsing gaf IT1 aan de leerkrachten een korte uitleg over de manier waarop ze met de nieuwe borden konden werken. IT1 blijft ook technische ondersteuning bieden en komt opleidingen geven. Bovendien kunnen de leerkrachten altijd een gratis online opleiding volgen via de meegeleverde software MimioStudio.

Educatieve software

Die educatieve software dient vooral om interactieve whiteboardlessen te maken en te geven. Dat gebeurt met allerlei hulpmiddelen en intuïtief te gebruiken functies in MimioStudio. Zo zijn er herkenningstools die handgeschreven tekst omzetten in getypte tekst en die met de hand getekende schetsen en vormen omzetten in perfect geometrische figuren. Met de nieuwe ActivityWizard kan de leerkracht oefeningen van hoge kwaliteit creëren in slechts enkele minuten. Het is ook mogelijk om een opname van het scherm te maken om een videocursus te creëren of om een screenshot te maken en aan de lessen toe te voegen.

Veel aangenamer voor de leerlingen

“Ikzelf geef mijn lessen chemie in een labo, waar ik nu snel informatie, foto’s of filmpjes online kan opzoeken op de pc en projecteren op het whiteboard”, zegt Anja Dezillie. “Vooral de mogelijkheid om beelden te tonen is een grote verbetering ten opzichte van vroeger. Toen kon ik alleen foto’s of filmpjes tonen op de vaste pc die in de klas staat. De leerlingen moesten dan rond het scherm komen staan en dat was natuurlijk veel minder efficiënt en minder zichtbaar voor iedereen. Een les digitaal projecteren is ook heel handig voor mensen die dyslexie hebben of die anderstalig zijn. Daarnaast leren de leerlingen kritisch om te gaan met informatie van het internet. De visuele mogelijkheden maken de lessen voor de leerlingen in ieder geval veel aangenamer.”

Interactie tussen computer en bord

Bij de Mimio-borden hoort de ‘MimioTeach bar’, een klein, magnetisch bedieningspaneel dat de leerkracht gelijk waar op de linkerkant van het whiteboard kan hangen. Door de MimioHub-ontvanger op een USB-poort van de klascomputer aan te sluiten, maakt de MimioTeach bar een draadloze verbinding met de computer zodat de inhoud van het computerscherm op het whiteboard wordt weergegeven. Verder hoort bij de MimioTeach bar ook de MimioTeach stylus: een digitale pen waarmee de gebruiker de informatie op zijn/haar computer draadloos kan bedienen via het whiteboard.

Enthousiaste leerkrachten

Veel leerkrachten van het PIHS moeten voorlopig nog even wennen aan al die nieuwe mogelijkheden. Ze gebruiken nu nog de cursussen die ze vroeger hebben opgesteld in hun vertrouwde Smartschool software en ze projecteren die op de nieuwe whiteboards. Toch is iedereen wel enthousiast over het invoeren van digitale media in de klas.

“De kwaliteit van onze school geeft natuurlijk de doorslag wanneer ouders en leerlingen voor ons kiezen, maar onze nieuwe borden tonen wel aan dat het PIHS ook op ICT-vlak up-to-date is”, besluit Anja Dezillie.

Interesse in één van onze oplossingen? Heb je een vraag of wens je graag een vrijblijvende demo?

Laat je gegevens hier achter en wij contacteren je.
Je kan ons ook altijd telefonisch bereiken via 052 33 85 91.

Ik
 
 
 
Ik heb interesse in: *
 
 
 
 
 
Beveiligingscontrole
Niet leesbaar? Klik voor een nieuw woord.
* zijn verplicht in te vullen velden.
Verklaring over cookies