Grote kostenbesparing Knesselare door centrale gevirtualiseerde IT infrastructuur

De gemeente Knesselare stapte over naar een nieuwe, gevirtualiseerde IT-infrastructuur die krachtiger en flexiblere is en meer zekerheid biedt op continuïteit

Leveren en installeren van hoge kwaliteits ICT-oplossingen en diensten op maat van bedrijven en organisaties en ervoor zorgen dat deze op basis hiervan hun positie in de markt kunnen verstevigen.

Gemeente Knesselare haalt grote kostenbesparing met centrale, gevirtualiseerde IT-infrastructuur

IT1 begeleidde de gemeente Knesselare bij de overstap naar een nieuwe, gevirtualiseerde IT-infrastructuur. Die is krachtiger en flexibeler dan de vorige en biedt meer zekerheid op continuïteit.
Ook het OCMW zit nu op hetzelfde netwerk, waardoor de samenwerking met de gemeentediensten efficiënter verloopt en men heel wat schaalvoordelen haalt. Zo kan Knesselare de komende vijf jaar tienduizenden euro’s besparen.

 

De oude serverinfrastructuur van de gemeente Knesselare was dringend aan vervanging toe. “De systemen waren verouderd en de opslagcapaciteit zat vol”, vertelt Christophe Vereecken, die als IT-consultant van de provincie Oost-Vlaanderen een paar keer per maand langskomt in Knesselare.


Snel van start dankzij raamcontract

De gemeente besliste dus om de IT-infrastructuur volledig te vernieuwen en werkte daarvoor samen met ICT-leverancier IT1 via het raamcontract van de provincie. IT1 had dat contract binnengehaald op basis van de prijs en de kwaliteit van hun diensten en hun referenties bij heel wat gemeentebesturen in de streek. Dankzij het raamcontract kon het project sneller van start gaan dan bij een openbare aanbesteding.


Goede samenwerking tussen IT-leveranciers

“We wilden overstappen naar een gemeenschappelijk IT-netwerk voor het gemeentebestuur en het OCMW, die vroeger elk een apart netwerk hadden”, zegt Christophe Vereecken. “Om efficiënter te kunnen werken, wilden we ook één IT-leverancier voor de gemeentediensten en het OCMW. Vroeger werkten ze – elk apart - samen met twee leveranciers voor hardware en software: CEVI en Schaubroeck. Voor het project leverde IT1 als hoofdaannemer de hardware voor onze nieuwe infrastructuur, terwijl CEVI en Schaubroeck daarop hun software – die specifiek gericht is op de publieke sector -  installeerden. Die samenwerking verliep heel vlot. IT1 volgde alle afspraken op en was ons centrale aanspreekpunt.”


Meer zekerheid door redundantie en back-up

De gemeente Knesselare bekeek eerst een aantal mogelijke opstellingen van de nieuwe IT-infrastructuur. In functie van de noodzakelijke continuïteit en het budget, koos het gemeentebestuur voor een overstap naar twee identieke, redundante servers met een schaalbare, performante centrale opslageenheid (SAN) in het gemeentehuis en een back-upserver bij het OCMW. Dankzij deze opstelling en de VMware virtualisatietechnologie viel het aantal fysieke servers terug van vijf naar drie. Bovendien zijn de schijfruimte, het geheugen en de processorkracht nu heel flexibel uit te breiden en te verdelen wanneer nodig.

 

Grote schaalvoordelen

De nieuwe, meer performante infrastructuur doet nu ook dienst voor het OCMW. Het eengemaakt netwerk zal grote kostenbesparingen opleveren, aldus Christophe Vereecken: “Alleen al de aparte internetverbinding van het OCMW kostte vroeger 400 euro per maand, een factuur die nu weggevallen is. Bij het aankopen van nieuwe hardware en software krijgen we schaalvoordelen en ook voor het beheer hebben we nu nog maar één onderhoudscontract – bij IT1. Later zullen we nog overstappen naar een gemeenschappelijke telefooncentrale zodat de medewerkers van het gemeentebestuur en die van het OCMW kosteloos met elkaar kunnen bellen. Alles samen verwachten we daardoor over de komende vijf jaar een kostenbesparing van een paar tienduizenden euro’s.”

 

Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse IT-omgeving. En dat is ook niet abnormaal gegeven de talloze voordelen. IT1 raadt dan ook iedereen aan om gevirtualiseerd te werken. IT1 ondersteunt zowel VMware als Hyper-V.

U bent geïnteresseerd in een dergelijke oplossing?

Wacht dan niet langer en vul onderstaand formulier in.

Wij contacteren u zo snel mogelijk!

* zijn verplicht in te vullen velden.
Verklaring over cookies