Modernisering IT-infrastructuur zorgt voor optimale dienstverlening bij Gemeente Wachtebeke

Modernisering IT-infrastructuur zorgt voor optimale dienstverlening bij Gemeente Wachtebeke.

Modernisering IT-infrastructuur zorgt voor optimale dienstverlening bij Gemeente Wachtebeke

De ambtenaren van de gemeente Wachtebeke werken sinds begin dit jaar in een volledig nieuwe en gevirtualiseerde IT-omgeving.

De betrouwbare en stabiele infrastructuur is gemakkelijk te beheren, wat een betere dienstverlening aan de burger ondersteunt. In de loop van 2015 verplaatst de gemeente een server naar de kantoren van het OCMW in Wachtebeke, zodat beide sites als (failover-)back-up dienst doen voor elkaar in het geval van panne. De gemeentelijke diensten kunnen daardoor ook samenwerken in hetzelfde netwerk.

“Onze vorige server voldeed niet aan de vereisten die de moderne software stellen aan de IT-infrastructuur van een gemeente”, zegt Danny Tack, gemeentesecretaris bij de gemeente Wachtebeke. “Onze diensten werken steeds meer met gesofisticeerde software, zoals de ambtenaren op de Dienst Stedenbouw en de Dienst Burgerlijke Stand, bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat die software optimaal beschikbaar is, vandaar dat we ervoor kozen om onze IT-infrastructuur volledig te vernieuwen.”

Uitbreiding mogelijk dankzij virtulisatielaag

De gemeente Wachtebeke deed een beroep op IT-leverancier IT1, die reeds een ruime ervaring heeft in het moderniseren van gemeentelijke IT-infrastructuren. IT1 implementeerde een moderne, volledige ontdubbelde en gevirtualiseerde server-, opslag- en internetinfrastructuur. “Finaal hebben we daardoor minder hardware nodig, waardoor we ook op onze energiefactuur besparen”, zegt Danny Tack. “Door die virtualisatielaag is het ook gemakkelijker om onze IT-omgeving uit te breiden, want onze serversoftware is niet langer gebonden aan een hardwaresysteem.”

Betere samenwerking tussen diensten

Momenteel staan de nieuwe servers in het dienstencentrum van de gemeente. In de zomer van 2015 zal IT1 een van beide servers verplaatsen naar de OCMW-diensten. Danny Tack: “Dat was nog niet meteen mogelijk omdat er geen glasvezelkabelverbinding ligt tussen beide diensten, maar in de loop van 2015 komt dat in orde. Eens de server bij het OCMW zal staan, werken het OCMW en de gemeentediensten in hetzelfde netwerk. Dat vereenvoudigt het beheer van de gemeenschappelijke omgeving, want het OCMW van Wachtebeke krijgt nu ook al IT-ondersteuning vanuit de gemeentediensten.”

Dankzij de gedeelde infrastructuur kunnen de gemeentelijke diensten van een zogenaamde “geo-redundante cluster” genieten en de capaciteit gemakkelijk uitbreiden door bijvoorbeeld virtuele servers toe te voegen. De gemeenschappelijke IT-omgeving zorgt ook voor een efficiëntere samenwerking tussen beide diensten.

Permanente monitoring en beschikbaarheid

IT1 zorgde eveneens voor een ontdubbelde internetverbinding, die automatisch overschakelt wanneer één van beide verbindingen (ADSL of kabelinternet) uitvalt. Ook de firewalls zelf zijn geclusterd voor permanente beschikbaarheid. “Daardoor hebben onze medewerkers de garantie dat ze steeds over een veilige internetverbinding beschikken”, zegt Tack.

Ook de veiligheid van de gegevens is gegarandeerd. Veeam, de gebruikte backup- en beheersoftware voor virtuele omgevingen, stuurt veilige kopieën van het volledige systeem naar een locatie op afstand, zodat er nooit gegevensverlies kan optreden.

Leverancier IT1 zorgde eveneens voor een geautomatiseerd monitoringssysteem, de Onsite Manager, die de nieuwe gemeentelijke IT-infrastructuur 24 op 24 bewaakt. Dankzij die

continue monitoring kunnen de medewerkers meteen ingrijpen in het geval er een probleem optreedt. Er is ook een rechtstreekse verbinding met de helpdesk van IT1 voorzien, zodat problemen binnen de kortste keren opgelost kunnen worden.

Snel en gemakkelijke bijsturen van het project

Eind 2011 sloot IT1 een raamcontract af met de Provincie Oost-Vlaanderen. Dankzij het raamcontract kunnen alle overheden in de provincie besparen op de aankoop van nieuwe producten, er zijn ook minder administratieve kosten. “Indien wij, of een andere provinciale dienst, een nieuwe ICT-aankoop doen, moeten we niet elke keer een aanbesteding uitschrijven. Dat geldt voor alle aankopen die in het raamcontract staan beschreven, zoals serverhardware, server- en virtualisatiesoftware, back-upsystemen, diensten voor installatie en onderhoud. Dat zorgt ervoor dat het contact met IT1 vlot verloopt en dat we het project altijd snel kunnen bijsturen”, aldus Danny Tack.

Geslaagde samenwerking

“Over het algemeen is het project met IT1 vlot verlopen en hebben we de vooropgestelde implementatietermijn zo goed als gehaald. Tijdens een eerste kennismaking hebben we onze noden kunnen uitleggen en hebben we de timing vastgelegd. Onze partner heeft zich daar steeds aan weten te houden. Er zijn enkele onvoorziene struikelblokken ontstaan, maar die waren vooral te wijten aan problemen uit het verleden”, aldus Danny Tack.

“IT1 heeft het projectmanagement in handen genomen, waardoor het project niet in de weg liep van onze dagelijkse werking. Onze leverancier heeft ook bemiddeld tussen de verschillende partijen en de softwareleveranciers en heeft alles in goede banen geleid. Ook alle andere medewerkers hebben nauwelijks hinder ondervonden tijdens de implementatieperiode”, besluit Danny Tack.

Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse IT-omgeving. En dat is ook niet abnormaal gegeven de talloze voordelen. IT1 raadt dan ook iedereen aan om gevirtualiseerd te werken. IT1 ondersteunt zowel VMware als Hyper-V.

U bent geïnteresseerd in een dergelijke oplossing?

Wacht dan niet langer en vul onderstaand formulier in.

Wij contacteren u zo snel mogelijk!

* zijn verplicht in te vullen velden.
Verklaring over cookies