Optimale samenwerking tussen gemeente en OCMW Zomergem dankzij krachtige en flexibele IT-infrastructuur

Zomergem maakte de overstap van een klassieke serveropstelling naar een nieuwe gevirtualiseerde IT-infrastructuur

Sabine Boulez, systeembeheerder

De gemeente Zomergem maakte de overstap van een klassieke serveropstelling naar een nieuwe gevirtualiseerde IT-infrastructuur. ICT-leverancier IT1 begeleidde de gemeente naar de krachtige en flexibele omgeving die bedrijfszeker is en daardoor een grote gemoedsrust geeft. De gemeente betrok ook het OCMW in hetzelfde netwerk, wat zorgt voor een optimale samenwerking en een grote kostenbesparing.

De fysieke server van de gemeente Zomergem werd niet langer ondersteund en was aan vervanging toe. De serverinfrastructuur was ook verouderd en de opslagcapaciteit had zijn limieten bereikt. “Na overleg hebben we besloten om een volledige vernieuwing door te voeren en er ook meteen het OCMW bij te betrekken”, zegt Sabine Boulez, systeembeheerder bij de gemeente Zomergem.

Centraal en virtueel beheer van alle diensten

De gemeente Zomergem schakelde over naar een virtuele IT-omgeving waar alle diensten, inclusief de buitendiensten, op draaien. “Vroeger draaiden alle applicaties van de bibliotheek, de kinderopvang, de technische dienst en de communicatie-, jeugd- en cultuurdienst op een enkele klassieke server. Als er een panne was, ondervonden alle diensten hinder”, vertelt Boulez.

“Nu hebben we een ontdubbelde server voor zowel het OCMW als de gemeente. Er staat een fysieke server op het gemeentehuis en een exacte kopie op de technische dienst, waar alle applicaties virtueel op draaien. Als een van beide stilvalt, neemt de andere server over. De continuïteit van onze werking blijft zo gegarandeerd.”

Grote investering verdient zichzelf snel terug

Het was een grote investering voor de gemeente Zomergem, maar een die op lange termijn een grote kostenbesparing zal opleveren. Boulez: “Het grote voordeel is dat we klaar zijn voor de toekomst en geleidelijk aan onze diensten kunnen uitbouwen. We hebben meer opslagcapaciteit die we altijd kunnen uitbreiden en we zijn zeker van een ononderbroken dienstverlening. Via de Exchange server hebben alle medewerkers op elk moment toegang tot hun mailbox en kunnen ze gemakkelijk van thuis uit werken. We werken efficiënter en we hoeven ons ook geen zorgen te maken op het gebied van beveiliging.”

Goede samenwerking met gespecialiseerde IT-partner

“De samenwerking met IT1 is heel goed verlopen”, gaat Sabine Boulez verder. “De IT-specialisten zijn altijd gemakkelijk bereikbaar en de communicatie tijdens het project verliep prima. We waren altijd goed op de hoogte van de verschillende stappen en de impact ervan op onze werking.”  

De gemeente Zomergem kwam bij  IT1 terecht via een raamcontract met de provincie. IT1 heeft al een ruime ervaring in het opzetten van IT-infrastructuren bij openbare besturen en kende dus de manier van werken in een gemeente. “Als we problemen ondervinden, kunnen we altijd een beroep doen op de experts van IT1. De helpdesk is altijd bereikbaar en een tweetal keer per maand bundelen we onze problemen en leggen we een afspraak vast. Dat gaat meestal om firewall-instellingen of dergelijke. IT1 monitort ook onze servers en onze pc’s, zodat we tijdig kunnen ingrijpen als er problemen zijn. Dat is een hele geruststelling”, besluit Sabine Boulez.

 

Verklaring over cookies