Zelzate klaar voor de toekomst door IT infrastructuur

IT1 zorgt voor nieuwe server, opslag en internetinfrastructuur

Gemeente Zelzate

Gemeente Zelzate is klaar voor de toekomst dankzij nieuwe IT-infrastructuur


IT-leverancier IT1 zorgde ervoor dat de ambtenaren van de gemeente Zelzate werken met een volledig nieuwe server-, opslag- en internetinfrastructuur. De gemeentediensten beschikken nu over een veel meer betrouwbare, krachtige en redundante infrastructuur die als basis kan dienen voor de verdere digitalisering van de lokale overheidsdiensten en de integratie met het OCMW van Zelzate.


De serverinfrastructuur van de gemeente Zelzate was aan vernieuwing toe, de bestaande infrastructuur had zijn beste tijd gehad. De gemeente Zelzate koos voor een bedrijfszekere IT-architectuur. Leverancier IT1 implementeerde een schaalbare, volledig geo-redundante server-, opslag en internetinfrastructuur, aangevuld met een virtualisatielaag van leverancier VMWare.


Ontdubbelde infrastructuur sluit gegevensverlies uit

“Onze oude server- en netwerkomgeving was niet voldoende redundant, zodat het risico op uitval en gegevensverlies reëel was”, begint Christine Coone, stafmedewerker bij het gemeentebestuur Zelzate. “Nu is de nieuwe infrastructuur volledig ontdubbeld, wat betekent dat we alle data op twee locaties klaar hebben staan. “
De ambtenaren van de gemeente Zelzate zitten verspreid over twee verschillende locaties: het gemeentehuis zelf en de brughuizen, waar de administratieve en financiële diensten gehuisvest zijn. De infrastructuur is er nu beschikbaar als een storage area network (SAN): de servers en de opslag zijn fysiek losgekoppeld maar voor de gebruiker lijkt het alsof de opslagsystemen toch rechtstreeks aangesloten zijn .
“Op beide locaties hebben we twee volledig redundante datacenters geïnstalleerd”, aldus Coone. Bij problemen in het ene datacenter neemt het tweede datacenter meteen over, zodat er geen risico meer is op downtime of gegevensverlies. Als er een grote ramp zou plaatsvinden, gebruikt de gemeente ook network attached storage (NAS). Daarbij is er ook offline back-up van alle gegevens op aparte media.


Continue monitoring

Door het monitoringsysteem van IT1, de Onsite Manager, wordt de IT-infrastructuur van de gemeente Zelzate nu continu bewaakt. “Onze medewerkers kunnen daardoor direct ingrijpen als een probleem optreedt. Als er niemand aanwezig is, stuurt het systeem automatisch een foutmelding naar de helpdesk van IT1, en kunnen de experts meteen het probleem verhelpen.”


Raamcontract bespaart tijd en geld

Coone: “Dankzij het raamcontract dat de Provincie Oost-Vlaanderen eind 2011 heeft afgesloten met IT1, is alles snel verlopen. Dankzij dat contract kunnen de gemeenten tegen een gunstig tarief bestellingen plaatsen zonder eerst een bestek aan te vragen. Dat bespaart ons dus tijd en geld, want de administratie verloopt veel sneller en we hoeven niet telkens een aanbesteding uit te schrijven. Voor alles wat servers, software en netwerkstorage aangaat, kunnen we bij IT1 terecht.
Afgezien van enkele kinderziektes is de implementatie feilloos verlopen, in drie maanden was het project van bestelling tot uitvoering volledig afgerond. Ook over de samenwerking met de experts van IT1 zijn we tevreden. Onze partner anticipeert op mogelijke problemen en heeft gezorgd voor een kwaliteitsvolle installatie.”
“Die proactieve werkwijze was belangrijk”, zegt Christophe Mosselmans, ‎ICT begeleider bij Provincie Oost-Vlaanderen. “De gemeente Zelzate heeft immers geen fulltime IT’ers in dienst en had al een tijdje niet geïnvesteerd in IT, waardoor de werkdruk bij dit project meteen zeer hoog lag. Omdat ik verschillende gemeenten ondersteun op het vlak van ICT, is het onmogelijk om continu aanwezig te zijn tijdens de implementatie. Net daarom was het projectmanagement van IT1 cruciaal, zodat de dagelijkse werking van de gemeentelijke diensten niet in het gedrang kwam en onze medewerkers geen hinder ondervonden.”


Schaalbare infrastructuur klaar voor de toekomst

De Vlaamse regering keurde onlangs een conceptnota goed waardoor de Vlaamse OCMW’s na de verkiezingen van 2018 niet langer zullen bestaan. De gemeentebesturen nemen alle bevoegdheden over en worden zo het enige lokale bestuur. Coone: “We hebben de nieuwe infrastructuur gekozen met die wijziging in het achterhoofd. Momenteel bereidt een werkgroep de integratie van de verschillende diensten voor, onze infrastructuur is er nu al volledig klaar voor.”
Als alle ambtenaren gebruik kunnen maken van hetzelfde netwerk , is het voor de gemeente veel gemakkelijker om de gemeenschappelijke omgeving efficiënt te beheren of uit te breiden, bijvoorbeeld met extra opslagcapaciteit of bijkomende virtuele servers. “We kunnen dan ook een aantal softwarepakketten gemeenschappelijk gaan gebruiken, waaronder het boekhoudsysteem”, aldus Coone.
“Met onze nieuwe infrastructuur zijn we klaar voor de toekomst. We hebben nu bijvoorbeeld een volledig draadloos netwerk voor onze werknemers en de bezoekers van de gemeentelijke diensten. Binnenkort willen we dat uitbreiden naar alle gemeentelijke diensten zoals de sportfaciliteiten en de bibliotheek. Ook voor die Wifi-verbinding en de centrale firewalls is IT1 verantwoordelijk voor de hardware en de monitoring.”

 

Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse IT-omgeving. En dat is ook niet abnormaal gegeven de talloze voordelen. IT1 raadt dan ook iedereen aan om gevirtualiseerd te werken. IT1 ondersteunt zowel VMware als Hyper-V.

U bent geïnteresseerd in een dergelijke oplossing?

Wacht dan niet langer en vul onderstaand formulier in.

Wij contacteren u zo snel mogelijk!

* zijn verplicht in te vullen velden.
Verklaring over cookies