Kiezen voor IT1 als duurzame ICT-partner

Reeds jaren draagt IT1 duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Hieronder kan u een greep terugvinden van een aantal initiatieven die wij de afgelopen jaren hebben genomen, om ons mee als duurzame onderneming op de kaart te plaatsen.

Daarnaast nemen wij als IT1 ook het engagement om onze bestaande CO2 footprint tegen 2025 te halveren en te streven naar volledige CO2 neutraliteit in 2030.

 

Download hier onze whitepaper

 

Energie

PV INSTALLATIE - Zonnepanelen

Sinds 2011 heeft IT1 geïnvesteerd in het plaatsen van 77 Polykristallijne Zonnepanelen met een vermogen van 16,077 kW.

Sinds Installatie tot 30/04/2021 bespaarden we 54 531kg aan CO2.

Ter info: een gemiddelde wagen die 10.000km/jaar rijdt produceert ongeveer een 1800kg aan CO2.

Warmtepomp

In 2014 investeerde IT1 in een Daikin milieuvriendelijke warmtepomp om ons kantoorgebouw zowel te verwarmen (25kW) in de winter, als te voorzien van koeling (22,4kW). Voor driekwart halen warmtepompen energie uit de natuur. Het overige kwart is elektrische energie. Op het gebied van CO2-uitstoot gooit dit toestel hoge ogen. Het stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel.

Wagenpark

In 2021 kocht IT1 haar eerste Peugeot e-Expert Full Electric lichte vracht aan. Daaraan gekoppeld installeerde IT1 (4 jaar voor verplichting Vlaamse Overheid) een eerste EV Duo Laadpaal (2 x 11 kW) aan tbv onze site in Dendermonde. Tegen eind 2021 zal 50% van onze voertuigenpark reeds hybride of plug-in hybride zijn (CNG/Benzine & Elektriciteit/Benzine) en engageren we ons tegen 2030 met ons volledige voertuigenpark naar Full Electric te gaan.

Circulaire (ICT)economie

De circulaire economie is bedoeld om hergebruik van grondstoffen te stimuleren en de levensduur van producten te verlengen. Zo hoeven we minder (snel) een beroep te doen op schaarse grondstoffen en blijft de economische ontwikkeling binnen de grenzen die de natuur ons biedt. Door op verschillende manieren de levensduur van producten te verleng en, beschermen we kostbare grondstoffen voor toekomstige generaties.

Bij IT1 reiken we reeds geruime tijd verschillende mogelijkheden aan om ons steentje bij te dragen aan de circulaire (ICT)economie dmv onderstaande initiatieven:

Het inleveren van oude ICT-apparatuur

Wij nemen gratis oude ICT-apparatuur terug, kunnen al dan niet desgewenst de data verwijderen met gecertificeerde software en optioneel een certificaat hiervan afleveren. Indien de toestellen nog kunnen ingezet worden voor een tweede leven, dan schonen wij deze op en kunnen deze al dan niet in uw naam schenken aan één van onze klanten met een sociaal doel.

Zo leverden wij gedurende de CORONA (lockdown)periode meer dan 100 toestellen aan verschillende organisaties tbv digitaal afstandsonderwijs tbv kansarme / minderbedeelde gezinnen

Het recycleren van oude ICT-apparatuur

IT1 is aangesloten bij Recupel vzw en als klant kan je oude/afgedankte ICT-apparatuur komen afleveren op onze site in Dendermonde of gratis meegeven met één van onze engineers of logistiek medewerker, wij bezorgen deze dan op onze beurt aan Recupel. Wie of wat is Recupel? Een non-profitorganisatie die afgedankte elektrotoestellen en lampen inzamelt, sorteert en recycleert. Zijn ze nog bruikbaar? Dan selecteren de Kringwinkels waarmee we samenwerken  de toestellen die nog gebruikt kunnen worden. Helemaal om zeep? Dan stuurt Recupel ze naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven. De herwonnen grondstoffen kunnen daarna opnieuw gebruikt worden, onder andere voor de vervaardiging van nieuwe toestellen.

HET AANBIEDEN VAN REFURBISHED / EX-RENTAL ICT-APPARATUUR

Refurbished hardware of ex-rental ICT-apparatuur zijn toestellen die, afhankelijk van de staat waarin deze verkeren opnieuw in de markt worden gezet. De toestellen worden van binnen en buiten volledig schoongemaakt, uitgebreid getest en met zorg verpakt. De hardware werkt correct en is voorzien van de noodzakelijke basis besturingssoftware licentie en beperkte garantie. Refurbished hardware /ex-rental ICT-apparatuur kan tot 60% voordeliger zijn in aanschaf is dan nieuwe ICT-apparatuur.

Verhuur van ICT-apparatuur

IT1 is sinds 2017 één van de grootste verhuurpartijen van ICT-Apparatuur in België. Sommige ICT-apparatuur heb je misschien maar tijdelijk nodig. Denk bv. aan deelname aan beurzen/events, tijdelijke medewerkers, installatie van tijdelijke examenlokalen,… Ook hierbij draag je een steentje bij tot de circulaire economie. Ontdek ons aanbod op www.computerrentals.be

Afvalverwerking / Verpakkingsmateriaal

Afvalscheiding

Voor haar afvalverwerking werkt IT1 samen met partner Vanheede Environment Group die meer dan 2000 verschillende afvalstromen op meer dan 2500 manieren kunnen verwerken. Er zijn verschillende vormen van afvalscheiding binnen IT1: papier & karton, glas, toners, lampen, batterijen, piepschuim, plastic en tenslotte restafval.  

Herbruiken van verpakkingsmateriaal

Dagelijks worden er goederen van verschillende leveranciers geleverd. Al het ontvangen verpakkingsmateriaal wordt door onze eigen logistieke medewerkers hergebruikt voor al onze eigen zendingen. Door deze policy te hanteren dient IT1 bijna geen nieuw verpakkingsmateriaal aan te kopen. Is dit toch het geval, dan zorgen wij voor de aankoop van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

Transport

Invoer goederen via milieuvriendelijk transport

Voor grotere projectbestellingen van goederen kan de klant vragen aan IT1 (ism met haar fabrikanten) om bepaalde  goederen via Treintransport ipv Luchtvracht te laten leveren. Uit onderzoek gepubliceerd door CER blijkt dat transport per trein (18gr. CO2) milieuvriendelijker is dan zeevracht (60gr. CO2/km), binnenvaart (34gr CO2/km), wegtransport (112 gr. CO2/km), en luchtvracht (1,22kg CO2/km). Uiteraard heeft de keuze hiervan wel een (aanzienlijke) impact op de levertermijn.

“Last-Mile” leveringen

Voor de “last-mile” leveringen waarvoor IT1 zelf instaat, kan de klant vragen (voor zover het volume het toelaat) om deze leveringen uit te voeren met onze IT1 Full-Electric lichte vrachtwagen. Deze wagen heeft geen CO2-uitstoot en de glimlach van onze logistiek medewerker bij levering krijg je er eveneens gratis bij!

Marketing gadgets

Ook voor onze aankoop ifv onze marketingdoeleinden trachten we ons steentje aan het milieu bij te dragen. Zo kochten we afgelopen jaar IT1 BIO balpennen en IT1 draagtassen aan die gefabriceerd werden op basis van gerecycleerde PET-flessen.