Leerkrachten en leerlingen van De Wijze Eik enthousiast over interactieve schoolborden

IT1 installeerde een digitaal schoolbord in alle 27 klassen van de lagere school bij Basisschool De Wijze Eik. De lessen zijn daardoor veel levendiger en interactief, waardoor de leerlingen van de lagere school aandachtiger zijn in de klas.

klas

IT1 installeerde een digitaal schoolbord in alle 27 klassen van de lagere school bij Basisschool De Wijze Eik. Daar kwamen helemaal geen grote investeringen bij kijken: met behulp van een projector laten de leerkrachten nu filmpjes, foto’s en invuloefeningen zien op een gewoon whiteboard. De lessen zijn daardoor veel levendiger en interactief, waardoor de leerlingen van de lagere school aandachtiger zijn in de klas.

“We werken al zes jaar samen met IT1”, vertelt Orixe Echeverria, ICT-coördinator bij De Wijze Eik. “IT1 rustte voordien al 22 klassen uit met interactieve schoolborden dus het was logisch dat we recent ook voor drie nieuwe lokalen opnieuw met IT1 in zee gingen. Ze geven ons telkens goed advies waarbij ze rekening houden met ons budget.”

Budgetvriendelijke oplossing

Het IT-budget van een basisschool is niet zo groot. De Wijze Eik bekijkt bij elke investering dan ook vooraf heel grondig welke oplossing betaalbaar is en tegelijk de beste mogelijkheden biedt. In overleg met IT1 viel in dit geval de keuze op MimioTeach. In plaats van te investeren in dure digitale borden, kan de school hiermee interactief werken op een gewoon whiteboard in de nieuwe klassen. In de eerder al aangepakte oude lokalen kleefde IT1 een folie over een deel van de klassieke groene schoolborden zodat de leerkrachten daarop met stiften kunnen schrijven. Indien nodig is de folie na verloop van tijd ook eenvoudig te vernieuwen.

Digitale bordboeken

IT1 installeerde ook Epson ultra short throw-projectoren die worden aangesloten op de pc van de leerkracht. Die kan nu interactieve lessen voorbereiden via de MimioStudio software en in de klas vanop de pc projecteren op het bord.

De leerkrachten van de Wijze Eik zijn erg enthousiast over de interactieve borden. “De MimioStudio software is bovendien heel gebruiksvriendelijk”, aldus Orixe Echeverria. “De leerkrachten zouden zeker niet terug willen naar hun oude werkwijze. Ze gebruiken nu digitale ‘bordboeken’ die volop online beschikbaar zijn. De leerkracht heeft dus zelf geen papieren handboek meer nodig. Op het whiteboard schrijven leerkrachten en leerlingen met de digitale pen van Mimio. Die heeft allerlei handige mogelijkheden zoals vormherkenning, waardoor je bijvoorbeeld een perfecte cirkel of vierkant kan tekenen. Alles gaat nu veel sneller: de leerkrachten hoeven op voorhand geen bordschema’s meer te maken in krijt en ze kunnen hun schema’s en voorbereidingen allemaal digitaal bewaren en later hergebruiken.”

Online opleiding

De installatie en de overgang naar de interactieve borden verliepen vlekkeloos. De leerkrachten kregen ook een online opleiding in negen modules over het systeem van Mimio: de toolbar leren kennen, apparaten aansluiten, werken met MimioStudio, een interactieve les maken, … Zo leerden ze bijvoorbeeld hoe ze rekensommen konden opstellen waarbij de uitkomst bij het verbeteren tevoorschijn komt.

Het bord als computerscherm

“Voor de leerlingen zijn de digitale borden veel aangenamer, we merken ook dat ze meer aandachtig en gemotiveerd zijn”, verklaart Orixe Echeverria. “De schoolborden zien er nu uit als een computeromgeving met meer kleur en een mooie achtergrond, wat voor hen veel aantrekkelijker is. Bovendien kan de leerkracht via de pc gemakkelijk informatie, foto’s of filmpjes opzoeken op het internet en projecteren op het bord. Vroeger moesten ze daarvoor telkens naar de computerhoek om samen op een klein scherm te kijken.”

Mee met de tijd

De Wijze Eik blikt tevreden terug op het project. “De samenwerking met IT1 verliep heel vlot en ook achteraf kunnen we hen altijd contacteren als we vragen of problemen hebben. Voor onze school zijn de interactieve borden een belangrijk aspect in onze aanpak. Digitale schoolborden zijn volgens ons echt een must; wie nog met krijtborden werkt, is niet mee met de tijd. Dat is nochtans cruciaal voor het onderwijs, op elk niveau. Onlangs stelde IT1 nog een tv met touchscreen voor. We zijn nu van plan om die in de nieuwe lokalen van de derde kleuterklas te installeren.”

 

Over De Wijze Eik

Basisschool De Wijze Eik in het Oost-Vlaamse Mariakerke heeft 14 kleuterklassen en 27 klassen van de lagere school. Het team telt ongeveer 50 medewerkers.

http://www.dewijzeeik.be/

Verklaring over cookies