Gemeente Lochristi richt basisschool in met Smartboards

Gemeente Lochristi laat de klassen van de basisschool inrichten met Smartboards

SMART Technologies Smartboard

 

Gemeentelijke Basisschool Lochristi installeert Smartboards in alle klassen

De gemeente Lochristi werkte samen met IT1 voor de installatie van digitale borden in alle klassen van het lager van de gemeentelijke basisschool. Dankzij de Smartboards kunnen de leerkrachten nu heel interactief lesgeven.

“Het schoolbestuur – de gemeente in samenspraak met de school – besliste om te investeren in Smartboards”, vertelt Bert Schollaert, ICT-coördinator voor de gemeentelijke basisschool van Lochristi-Beervelde. “Aan dergelijke digitale borden hangt weliswaar een stevig prijskaartje vast maar ze hebben een bewezen didactische meerwaarde. Dat komt vooral doordat ze de leerlingen veel actiever betrekken bij de les en ze de lessen veel aanschouwelijker maken door de integratie van multimedia en computer- en internetmogelijkheden. Toch is onze school erg vooruitstrevend door in elke klas zo’n bord te hangen. Als project is het dan ook mooie pr voor onze gemeente.”

De tijden zijn voorbij waarin leerkrachten vooraan les stonden te geven en af en toe iets op een krijtbord schreven, terwijl de leerlingen stil zaten te luisteren en alles van het bord overschreven. Kinderen zijn nu al op heel jonge leeftijd vertrouwd met digitale media en de mogelijkheden om online informatie op te zoeken. Daarom is het voor steeds meer scholen een logische stap om die mogelijkheden ook in de klas te voorzien.

Interactieve lessen

“Elke school volgt de trend om het internet dichter bij de kinderen te brengen en de lessen meer interactief te maken”, bevestigt Bert Schollaert. “Dankzij onze Smartboards kunnen de leerlingen van de gemeentelijke basisschool zelf heel actief met informatie werken, zowel online als offline. Zo leren ze omgaan met digitale media, wat in ieder geval in hun latere schoolcarrière nog van pas zal komen. De leerkrachten kunnen de les nu veel aanschouwelijker maken: in plaats van op een krijtbord te tekenen of te schrijven, tonen ze op het Smartboard informatie die ze zelf op de computer hebben opgesteld of die ze online vinden, compleet met – interactieve - afbeeldingen en filmpjes.”

Op tijd klaar voor het nieuwe schooljaar

Voor de uitvoering van het hele project, van advies en installatie tot de afwerking en opvolging, werkte de gemeente Lochristi samen met IT-specialist IT1, binnen het raamcontract van de provincie Oost-Vlaanderen.

Lieven Boon: “We hebben met IT1 eerst een aantal gesprekken gehad over de beste aanpak. IT1 is ook zelf een kijkje gaan nemen in de klassen zodat ze zich een concreet beeld konden vormen over de bestaande situatie. Ze gaven ons advies over de verschillende soorten schermen, de mogelijke types en afmetingen.”

De installatie gebeurde net voor de start van het schooljaar, in augustus 2014, door IT1 in samenwerking met de IT-medewerkers van de gemeente. “Dat verliep vlekkeloos”, verklaart Lieven Boon. “Eerst werden stalen frames aan de muren bevestigd en daarin monteerden ze de Smartboards. Ook de kabels en randapparatuur hebben we geïnstalleerd samen met IT1.”

De school heeft nu in totaal een dertigtal Smartboards, de meeste van het type M685, gecombineerd met zijborden, speakers en een elektrisch systeem om de hoogte aan te passen. Met behulp van Ultra Short Throw projectoren – de meeste van Epson - tonen de leerkrachten filmpjes, documenten en afbeeldingen van hun pc op het digitale bord, dat wordt aangestuurd door Smart Notebook software.

Meer dan een veredeld krijtbord

“De Smartboards kunnen gewoon werken als een krijtbord waarop je kan schrijven, maar het kan ook veel meer”, aldus Bert Schollaert. “De leerkrachten en leerlingen kunnen bijvoorbeeld met de Smartboard-pennen of met hun vinger notities maken op geprojecteerde documenten, afbeeldingen en werkboeken – zelfs met twee tegelijk. Ze kunnen ook inzoomen of afbeeldingen draaien door ze aan te raken als een touchscreen. Een ander handig snufje is het instellen van tekst die langzaam verdwijnt, wat vaak wordt gebruikt voor dictees.”

Opleiding en ondersteuning zijn noodzakelijk

Voor de leerkrachten – vooral de oudere generatie - was de nieuwe werkwijze toch even wennen. Tijdens de grote vakantie kregen ze een opleiding en ook nu nog krijgen ze bijscholing en ondersteuning wanneer dat nodig is.

“Intussen werken ze dagelijks met de Smartboards”, zegt Bert Schollaert. “Ze zijn er over het algemeen erg tevreden over en ze zien dat de digitale borden heel wat voordelen bieden in de klas. Voor de leerlingen zelf was het in het begin iets nieuws, maar zij zijn doorgaans zo vertrouwd met computers en het internet, dat ze er zonder problemen mee werken.”

Snelle en flexibele partner

Nu alles geïnstalleerd is en de digiborden volop in gebruik zijn, blijft IT1 de school nog ondersteunen wanneer dat nodig is. “De samenwerking met IT1 loopt uitermate vlot”, zegt Lieven Boon, deskundige informatica bij het gemeentebestuur van Lochristi. “Ze reageren snel en goed op onze telefoons en e-mails en ze zijn ook flexibel bij het inplannen van afspraken. Bovendien pakken ze problemen aan bij de oorzaak zodat ze duurzame oplossingen leveren. De komende periode komt er elk jaar nog een Smartboard bij aangezien onze school blijft uitbreiden. IT1 organiseert elk jaar twee Smartboard-opleidingen voor de leerkrachten.”

Steeds meer snufjes

De mogelijkheden van de digitale borden blijven nog evolueren. Zo kocht de school achteraf nog Response-setjes, een soort afstandsbediening. De leerkrachten gebruiken dat nu als een quiz-, toets- of opinie-instrument: er komt een meerkeuzevraag op het bord en de leerlingen kunnen op het ‘bakje’ de toets voor het juiste antwoord indrukken.

“De software achter de Smartboards wordt steeds beter en uitgebreider”, verklaart Bert Schollaert. “We verwachten dat de leerkrachten in de toekomst steeds meer mogelijkheden zullen gebruiken om de leerlingen actief bij de lessen te betrekken.”

Interesse in één van onze oplossingen? Heb je een vraag of wens je graag een vrijblijvende demo?

Laat je gegevens hier achter en wij contacteren je.
Je kan ons ook altijd telefonisch bereiken via 052 33 85 91.

Ik
 
 
 
Ik heb interesse in: *
 
 
 
 
 
* zijn verplicht in te vullen velden.
Verklaring over cookies